Montes de Navarra Leire abril 2011

miércoles, 22 de junio de 2011

Per què tenim espais protegits?


El Govern valencià està decidit a preservar els espais naturals mitjançant la seua declaració com a protegits. La majoria dels que tenim a la Comunitat estan en terrenys forestals. El seu estat i la seua conservació han sigut la conseqüència, al llarg del temps, de l´acció dels seus propietaris, que els han mantingut de generació en generació, i les administracions forestals, especialment des de 1848, amb la creació del cos d´enginyers de monts. La cosa curiosa de la gestió dels nostres espais protegits és que al capdavant d´aquesta no hi ha cap tècnic amb formació forestal en la nostra Comunitat.
D´acord amb el Pla d´Acció dels Espais Protegits d´Espanya publicat per Europarc, la gestió per a la conservació ha de tindre dos apartats: una gestió bàsica i una gestió activa. La gestió bàsica comprén quasi exclusivament el règim d´autoritzacions o control administratiu juntament amb la vigilància i el control d´activitats. La gestió activa comprén el diagnòstic, les activitats d'investigació i el seguiment, com també les denominades mesures proactives encaminades a resoldre problemes concrets que afecten els recursos naturals, el seu maneig i la restauració ecològica. Els enginyers de monts, els enginyers tècnics forestals i els agents forestals (ara mediambientals) que han treballat en les diferents administracions forestals gestionant els terrenys forestals al llarg de més de 150 anys han realitzat directament o han promogut les dues parts de la gestió dels espais protegits.
Quant a la gestió bàsica, podem destacar la catalogació dels terrenys forestals, la delimitació, l´amollonament, la vigilància i la denúncia d´intrusions, i el control administratiu de les activitats que s´hi han de realitzar, i quant a la gestió activa, l´ordenació dels espais forestals, l´elaboració dels plans anuals d´aprofitaments, els plans de millora, la prevenció i l´extinció d´incendis, la restauració hidrològica i forestal, la lluita contra plagues i tantes altres activitats que sens dubte han protegit i millorat la qualitat dels terrenys forestals inclosos als espais protegits.
Com a conclusió, hem de recordar i tindre en compte els tècnics forestals per a defendre els nostres espais protegits, ja que són els professionals més capacitats i ho han demostrat durant més de 150 anys, i juntament amb els propietaris d´aquests espais naturals ens han donat la possibilitat de mantindre´ls i donar-los una protecció.

Juan Uriol Batuecas
Publicado en Levante - EMV el 11 de marzo de 2011

1 comentario:

  1. Ahora que me voy al Levante me viene muy bien practicar el valenciano. Thank you!

    ResponderEliminar